30 de septiembre de 2008
LLENGUA CASTELLANA
CIÉNCIES NATURALS
- Membrana plasmàtica: làmina deformable formada per una doble capa de lípids amb proteïnes englobades. Regula el pas de substàncies químiques.
- Citoplasma: constituït per un medi aquós, citosol, i per diversos orgànuls cel·lulars. En el citosol apareix també el citoesquelet, que dona forma a la cèl·lula i facilita el desplaçament dels orgànuls.
- Nucli: estructura limitada per una doble membrana amb un gran nombre de porus, a linterior dels quals es troba protegit l'ADN. Quan la cèl·lula es divideix, la cromatina (molècules de proteïna) s'organitza constituint cromosomes.
- El reticle endoplasmàtic: orgànul membranós format per un conjunt de sàculs i túbuls comunicats entre ells que s'expandeixen pel citoplasma. N'hi ha dos tipus:
- Reticle endoplasmàtic llis: format per túbuls que es prolonguen per tot el citoplasma. La seva funció és sintetitzar els lípids que emmagatzema al seu interior i repartir-los per tota la cèl·lula.
- Ribosomes: estructures globulars sense membrana que sintetitzen molècules de proteïna. Poden estar disperses pel citoplasma o adherides a les membranes del reticle endoplasmàtic rugós.
- Vacúols: orgànuls membranosos a l'interior dels quals s'emmagatzemen diferents tipus de substàncies: aigua, nutrients, substàncies de rebuig,...
- Aparell de Golgi: orgànul membranós constituït per una sèrie de sàculs. La seva funció és sintetitzar els glúcids al seu interior i rebre i transformar substàncies procedents del reticle endoplasmàtic.
- Lisosomes: petites vesícules procedents de l'aparell de Golgi que contenen enzims digestius. Tenen una capa gruixuda de mucosa interna protectora. La seva funció és intervenir en la digestió dels aliments que la cèl·lula ingereix i destruir els orgànuls cèl·lulars vells que ja no funcionen de forma correcte.
- Mitocondris: orgànuls de forma cilíndrica costituïts per una doble membrana. La seva funció és realitzar la respiració cel·lular, mitjançant la qual, la cèl·lula obté l'energia que necessita per dur a terme les seves activitats.
En els organismes pluricel·lulars hi sol haver diversos tipus de cèl·lules, que s'agrupen formant teixits, cada un d'ells especialitzat en una tasca diferent. Encara que totes les cèl·lules del nostre cos provenen d'una mateixa cèl·lula no són iguals, ja que, es diferencien i s'especialitzen.
- Un teixit és un conjunt de cèl·lules especialitzades a desenvolupar una mateixa funció.
Teixits epitelials: constituït per cèl·lules disposades en capes protectores o secretores. La seva funció és la de protecció i secreció de substàncies.
Conjuntiu: format per fibròcits i una matriu elàstica en fibres. Té la funció de unir els ossos i els músculs i de sostenir els òrgans interns. Té la funció de reserva energètica i de protecció. Hi destaquen els tipus següents: - Lax: S’estén per tot el cos. Envolta i protegeix els organs i forma la capa subcutània de la pell. Una varietat és el teixi adipós, les cèl·lules del qual acumulen greix.
- Dens: És molt resistent a causa de les fibres de col·lagen. Forma els tendons i els lligaments i la capa més profunda de la pell.
- Cartilaginós: compost per osteòcits i una matriu elàstica i dura. té la funció de sustentar la resta de les parts del cos (funció esquelètica)
- Ossi: compost per osteòcits i una matriu molt dura rica en sals minerals. Té la funció de transportar substàncies per tot el cos.
- Sanguini: formada per eritòcits, leucòcits i plaquetes en una matriu líquida.
- Teixit muscular: està format per fibres musculars, cèl·lules allargades que es poden contreure. Té la funció de produir moviment. Se'n distingeixen tres tipus:
Teixit muscular estriat: musculs que s'insereixen en els ossos. Té la funció de produir moviments voluntaris.
Teixit muscular llis: a les víceres, com l'esttómac i l'intestí. Té la funció de produir moviments lents i voluntaris.
Teixit muscular cardíac: constitueix el cor. La seva funció és mantenir el moviment del cor. Les parets del cor s’anomenen miocardi.
Els òrgans, aparells i sistemes
Els òrgans
Els òrgans són estructures que normalment estan formades per diversos tipus de teixits agrupats per dur a terme una acció concreta. La major part dels òrgans tenen teixit epitelial protector, teixit conjuntiu que els sosté, protegeix i uneix a altres òrgans, i teixit nerviós que coordina la seva activitat. Normalment, també presenten teixit muscular, que fa possible l'execució de moviments.
Els sistemes i aparells
La majoria d'òrgans estan associats formant sistemes i aparells per desenvolupar una acció determinada. Un sistema és un conjunt d'òrgans constituïts pels mateixos teixits. Per exemple, el sistema ossi està format pels ossos; el sistema muscular, pels músculs, i el sistema nerviós, pel teixits.
Un aparell és un conjunt d'òrgans formats per diferents teixits que cooperen per dur a terme una funció determinada. Per exemple, l'aparell digestiu està constituït per òrgans tan diferents com les dents, la llengua, l'estómac, etc. no obstant això, tots aquests òrgans cooperen en la funció de digestió. Alguns aparells abasten diversos sistemes, com per exemple l'aparell locomotor, que comprèn el sistema muscular i l'ossi.
Funcions:
La funció de nutrició la duen a terme els aparells digestiu, respiratori, circulatori i excretor.
La funció de relació la duen a terme els sistemes nerviós, muscular i ossi.
La funció de reproducció la du a terme l'aparell reproductor.
29 de septiembre de 2008
HISTÒRIA DE LA LITERATURA CATALANA
CÈDIT VARIABLE: Història de la literatura Catalana (1r d'ESO)
LA LITERATURA
•Catalunya, na néixer a mitjans del segle X ( en aquest crèdit és treballarà des de l’any 950 fins a l’any 1970)
E. Mitjana E. Contemporània
La literatura, es divideix en tres gèneres literaris: la narrativa, la poesia i el teatre. Podem escriure de diferents maneres: en prosa (text normal) i en vers (text amb un nombre sil·làbic determinat en totes les línies, estructurat en estrofes i amb rima). Els moviments literaris són un seguit de èpoques i de diferents moments que han alterat la literatura modificant-la fins a un determinat punt que ha arribat a ser diferent. En són exemples:
Nobles i eclesiàstics
Burgesos i comercials
Camperols i esclaus
Els estrats signifiquen les diferents divisions entre diferents classes socials. En la edat Mitjana, els reis, tenien el poder absolut del feu i podien fer i desfer les seves decisions. Un entreteniment per els reis, eren els joglars i els trobadors que cercaven viles per explicar històries, fer malabars i fer divertir els respectius reis.
Els reis, per poder controlar més bé els seus terrenys, els dividia en feus i nombrava persones de confiança per en fos noble.
La major part de la població era constituïda per camperols; agricultors i ramaders, que tenien que pagar tributs al rei. Aquesta llei, els perjudicava molt, ja que la major par de l’aliment era destinat al rei com a impost per residenciar en les seves terres.
Aquesta llei va formar el feudalisme que va durar durant molts anys.
FEUDALISME FEU
FEU SENYOR FEUDAL
çEl feus, són trossos de terreny dividits per un rei i dirigits per un noble. La feina dels escrivans, en aquell temps, era copiar documents i escriure totes les ordres que el rei donava als ciutadans perquè quedessin gravades i no es digués res en contra del seu manament.
•La primera escriptura de Catalunya foren “Les homilies d’Urganyà
La cort reial, fou el conjunt de nobles, reis, dirigents... els majors oponents del feu.
•Catalunya, fou una nació potent perquè va fer hereu el primer fill, per aquest motiu, es van formar institucions i empreses de gran ressò a tot l’estat. L’hereu, era la persona que heretava tots els bens de la família, és a dir, el que recollia totes les fortunes que tenia la seva família.
· Primer fill: Hereu, so quedava tot.
· Segon fill: Advocat, metge, veterinari... feines d’interès.
· Tercer, quart... fill: Monjo, capellà..
Ara, en el nostre estat actual, regna la democràcia, és a dir, que tenim un govern i un president que prenen les decisions més adients per els ciutadans. Aquest president, s’ha escollit mitjançant la tota població major a 18 anys.
Mitjana del segle V fins al XV
Moderna del segle XV fins al XVIII
Contemporània del segle XVIII fins al XX
La literatura és l’art d’escriure i de llegir; el coneixement de tot el que ha estat escrit.
Les humilies són predicacions després d’una lectura bíblica, normalment després de l’evangeli de la missa.
DEMÀ EXAMEN DE GEOGRAFIA FÍSICA
Recordem que demà a primera hora del matí hi ha exàmen de ciéncies socials. Per aquest motiu us deixem aquest mapa mut mundial perquè i col·loqueu les principals formes de relleu del planeta i us sigui d'utilitat per repassar. Cal dir que és un mapa molt extens i amb molts de noms. Aquí facilitem els següents:
SERRELADES
Muntanyes rocalloses
Pirineus
Himàlaia
Serralada dels Urals
Serralada dels Apalatxes
Serralada dels Andes
Sierra madre Occidental
Massís Etiòpic
Massís Darfur
Massís Tibestí
Massís Ahaggar
Atles
Gran Serralada Divisoria
Alps del Sud
Altiplà Siberià central
Massís central Francés
Caucas
Carpats massís de les Guaianes
Altiplà Brasiler....
RIUS
Nil
Amazones
Mississipi-Missouri
Paranà
Orinoco
Danubi
Rin
Volga
Don
Chang Jiang
Huang He
Ganges
Mekong
Obi
LLACS
Turkana
Malawi
Victòria
Tanganyka
I altres accidents com ara: Illes i arxipèlags i planes, depressións, oceans, mars i conques.
28 de septiembre de 2008
EDUCACIÓ FÍSICA
El futbol és un esport qualificat com esport que desvetlla passions de multituds, ja que és reconegut com un dels que més es segueixen tenint com a centre el continent europeu i Sud-Amèrica. El futbol, a diferencia de molts esports es practica en un gran terreny de joc i en el joc hi intervenen tant elements tàctics, com teòrics, com pràctics.
El futbol, també anomenat soccer és reconegut com uns dels esports més seguits (i per tant més ben pagats), juntament amb el futbol americà i el beisbol. Un significat simple de futbol podia ser: esport en què onze jugadors han de fer entrar una pilota a dins de dues porteries i procurar que l’equip contrari no ni faci cap. El variants del futbol són:
El futbol sala: un altre esport molt similar a aquest però amb un camp reduït (amb unes dimensions iguals o semblants a la de l’handbol el basquet, i en un terreny de joc diferent (en aquest cas, la substitució de la gespa o la terra per un paviment compacte i dur com pot ser l’asfalt) i amb un total de 10 jugadors (5 per cada equip).
El futbol indoor (variant del futbol que es practica amb camps molt reduïts, normalment es juga a sobre de gespa artificial i es caracteritza principalment per l’ús de les parets que delimiten el terreny de joc durant el partit sense pirar fores.
CIÉNCIES NATURALS
La Orca (Orcinus orca ) és un mamífer marí , que medeix una longitud màxima de 10 metres , de cos massís amb el cap arrodonit . Té el dors totalment negre i la part inferior d’un blanc immaculat amb una gran taca del mateix color darrera l’ull . Aquest és el membre més gran de la família dels dofins oceànics atorgats amb el nom de la família “ Delphinidae “ ( nomenclatura binominal ) .
Aquest animal cartilaginós també rep el nom de Balena assassina hi a les costes americanes l’anomenen amb un mot tant vulgar com pot ser “ Peix negre “ al igual que tots els animals que componen la mateixa família . Correspon al segon mamífer (després de l’ésser humà ) amb major distribució respecte la esfera terrestre i es troba en els oceans de tot el mon , tant en els tropicals com a l’ Àrtic .
Això fa pensar tot el contrari del que es preveu , perquè encara que no ho sembli és un animal que juntament amb altres espècies son candidats a abandonar el planeta Terra en els darrers segles i fins i tot dècades . El motiu d’aquesta horrorosa notícia és degut als homes , en que els últims anys han explotat sense cap control els oceans del nostre planeta .
Aquest és un animal carnívor , depredador mortal que s’alimenta de peixos , tortugues , aus , foques , i fins i tot de taurons . És per aquest precís motiu que es troba a dalt de la cadena alimentària marina , atacant inclús a balenes balènids , particularment a exemplars grisos i blaus .
Tot i això avui en dia es reconeix com un animal bondadós que no ocasiona cap dany als éssers humans . Apart de un noi que fou atacat ( però no agafat ) mentre estava nedant en una badia de Alaska i un altre que va ser mossegat a les costes de Califòrnia no hi ha agut cap més atac d’una orca a un humà . Encara que s’han concedit informes de orques captives que ataquen els seus entrenadors en els parc temàtics marins .
27 de septiembre de 2008
MATEMÀTIQUES
MATEMÀTIQUES – 2n ESO (principis bàsics)
1. OPERACIONS AMB PARÈNTESIS
-Les operacions amb parèntesis s’utilitzen quan hi ha més d’un signe en una operació: Exemple: -6-(-3)
- El que s’ha de fer en una operació amb parèntesis és convertir tots els signes, és a dir; en aquest cas: -6-(-3) , converteixes els dos signes separats pel parèntesis amb un de sol: -(- passa a ser +. La operació final seria: -3+6= 3
Operacions de repàs:
a) +5+(+3)-(+2)-(+8)-(-10) =
+5 + 3 - 2 - 8 + 10 =
+5 + 3 - 2 - 8 + 10 =
+5 + 3= 8
b) (-5)+(+6)-(-4)-(+18)-(-3)=
-5 + 6 + 4 - 18 + 3= -10
2. OPERACIONS AMB PARÈNTESIS I CLAUDATORS
-Primer es resolen les operacions de dins del claudator “[ ]”
a) 12- [(-3)+2 +5]=
12- [ +4 ]=
12 – 4= 8
b) 156 – (-9 + 8) + [16-(22-17)+9] -7=
156 – ( -1 ) + [ 16 – 5 + 9 ] – 7
156 + 1 + [ 20 ] - 7
156 + 1 + 20 - 7= 170
3. OPERACIONS MITJANÇANT LLETRES
a) –(a-b+c) + (-a-b-c)=
(-a+b-c) + (-a-b-c)= -2a -2c
b) (a+b-c) – (a-b+c)= -2a + 2b -2c
4. ECUACIONS
-Per resoldre equacions el primer que has de fer és aïllar l’incognita “x”
a) (-4) + x =3
x =+4 + 3
x = 7
b) x – 5= -2
x = -2+5
x = 3
5. ECUACIONS AMB POTENCIES
- Per resoldre aquest tipus d’equacions és essencial resoldre primer les potencies, ja que no es el mateix aixo (-4)³ que això -4³. En el primer cas el signe també canvia pensa que serà -·-·-= -
a) (-4)³ : (-4)³ · (-4)
-64 : - 64 · -4
+1 · -4= -4
b) (-6+2²) : (2-4) + 3 · (-1)³ - (-1)5
(-6+8) : (-2) +3 · -1 +1
-1 +3 · (-1) + 1
-1 -3 +1 = -3
-------------------------------------> REGLA DE 3 (clicar aqui) pdf!
TEORIA
Els números que es multipliquen s’anomenen factors
Els números que es suman s’anomenen sumants
Els números que es resten s’anomenen minuend i subtrahent
Els números que es divideixen s’anomenen divident i divisor
625m – 125m + 25m 5
125m – 25m + 5m 5
25m – 5m + 1m 5
5m – 1m + 1m 5
1m – 1m + 1m 5
FÍSICA
Formules:
Pes= M (massa) · g (gravetat)
Força= M (massa) · a (acceleració)
Pressió= F (força) / S (superfície)
Treball= F (força) · S (espai)
Potencia= T(treball) · t(temps)
Exemples de problemes:
1) Si a la terra la teva massa es de 72 Kg quant pesaràs a la Lluna?
Resolució: 72 Kg = Massa. Gravetat a la lluna: 1,6 m/s2 (formula: massa · gravetat)
72 · 1,6 = 115,2 N (newtons)
R= el pes serà de 115,2 Newtons
2) Si una home realitza una força de 40N durant una distancia de 10 metres, quantes calories ha cremat?
Resolució: treball= força (N) · espai (m)
40N · 10m= 400 joules
1 joul = 0,24 calories
400 joules = 96 calories
R= l’home cremarà 96 calories.
Per saver les solucions seleccionar al costat de resolució (estan en blanc)
25 de septiembre de 2008
RELIGIÓ
RELIGIÓ
Els estudis de les primeres civilitzacions ens han ajudat a conèixer que tan antic com l’existència de l’home a la Terra és el fenomen de les religions. La major part de les religions incideixen en la manera com les persones veuen el món i en la manera de relacionar-se, tant col·lectivament com individualment, amb els altres i amb l’entorn. Les religions tenen un estil força semblant d’estructurar-se:
Una manera d’entendre la vida i l’existència del món.
Les creences religioses(les doctrines, els éssers espirituals a la terra i al cel...)
Els ritus religiosos(les festes religioses, els cants, l’arquitectura i les tradicions, les pràctiques privades o comunitàries, les devocions...)
L’ètica religiosa(els valors, la moral de la religió, les virtuts, els comportaments i les actituds, els ensenyaments...)
Les “coses” sagrades(els elements que donen força i contingut a la religió, els textos sagrats, les persones sagrades, els llocs sagrats i de culte...)
Els decàlegs(codis i descripcions de comportaments...)
També hi ha grups de persones que semblen representar religions, però que, en realitat, són falses religions i no poden ser considerades com a tals, tot i que tenen ritus, textos i llocs de culte. Aquests grups s’anomenen sectes. (Les sectes són un grup de persones que semblen representar religions, però que encara que tinguin ritus propis, textos i llocs de culta, no poden ser considerades com a tals, també s’anomenen falses religions.
Neguen la llibertat dels seus seguidors, els manipulen i, fins i tot, de vegades, els poden arribar a tenir pràcticament segrestats. Algunes característiques d’aquest grups són les següents:
-Impedeixen als seus membres el contacte amb les seves famílies.
-Realitzen sessions nocturnes i impedeixen que els seus membres puguin dormir.
-Amenacen a tots aquells que ‘hi estan en desacord.
-Exigeixen sovint la donació de tots els béns.
-Utilitzen els seus membres per a demanar almoina.
-Amaguen la seva veritable identitat en algunes de les seves activitats.
-No toleren opinions contràries en el seu àmbit.
-Els seus dirigents, es
queden amb els diners recollits per a activitats realitzades.
-Sovint
cerquen persones solitàries o confuses i els fan veure que en el seu grup seran
estimades.
Durant la prehistòria la humanitat va fer un gran esforç per aprendre i descobrir les coses . També va buscar respostes davant el misteri de que significava la vida. Així molt aviat, es va començar a retre culte a l’anomenada deessa mare. Signe de la fertilitat i de vida.
Rara és la tomba, per exemple, on no desapareix un parament funerari.
Un altre ritus propi de l’època és consistia en la incineració o cremació, en què es facilitava l’alliberament de l’ànima vers la immortalitat. Les cendres eren recollides i introduïdes a en gerres que es col·locaven a d’un forat de terra.
Les tombes es construïen sobre munts de terra i pedres(túmuls), de vegades, amb un cercle de pedres aixecades (cromlec)
Altres construccions megalítiques (fetes amb pedres grosses) d’aquest període històric són:
El dolmen, que és semblant a una gran taula feta de pedra. Aquest mot vol dir justament “Taula de Pedra”
El menhir, que és un monument de pedra, vertical, d’una sola peça.
LES PRIMERES RELIGIONS (EDAT ANTIGA)
Durant l’edat antiga, les civilitzacions mesopotàmica, egípcia, grega i romana van venerar un grans nombre de divinitats.
Aquestes civilitzacions explicaven tot allò que no entenien mitjançant la mitologia. Estem parlant de pobles que majoritàriament eren politeistes, és a dir, que creien en la existència de diversos deus.
Aquest pobles arribven a considerar que els que els seus governants, el faraó, l’emperador o el rei eren déus o semidéus.
Els centre de culte eren els temples. Els sacerdots eren els encarregats de fer d’intermediaris entre les divinitats i els humanes, de comunicar al món dels déus amb el món dels humans.
CIÉNCIES SOCIALS
Una societat estamental. Durant l'edat mitjana la societat es dividia en tres estaments o grups socials: La noblesa, el clergat, el poble. La societat estamental és la típica de l'època feudal. La societat feudal és basa en el vassallatge i el feudalisme. Aquesta societat està dividida en estaments, normalment són tres: la noblesa (on hi trobem el Rei), l'Església (com la noblesa, és un estament privilegiat) i el poble (la població, conjunt d'artesants, agricultors... que vivien en el feu. En aquest resum podrem veure com es va crear el feudalisme i quins són els seus orígens, qui el va viure i com ho va fer.
- La Noblesa
- El Clergat
- El Poble
Orígens
Des del naixement les persones pertanyien a l'estament de la nobles o del poble i no era possible el pas d'un estament a un altre.
Els grups socials privilegiats
La noblesa i els eclesiàstics constituïen una petita part de la població, però eren els dos estaments privilegiats perquè gaudien d'uns drets que no tenia la resta de la població, com per exemple, el de no pagar impostos.
Els nobles eren militars i tenien, a més, la propietat de grans extensions de terres, Acostumaven a viure en castells, que, si be eren construccions molt austeres, a poc a poc es varen fer més confortables.
La noblesa es dividia en diferents grups:
- L'alta noblesa: Ducs, marquesos, comtes, vescomtes i barons.
- La baixa noblesa: Els cavallers, que vivien d'una manera més modesta i estava al servei de l'alta noblesa.
El Clergat era també un estament privilegiat, i estaven classificats en:
- L'alt clergat: Cardenals, bisbes, abats i abadesses.
- El baix clergat: Capellans, monjos i monges.
El clergat es dividia també en dos:
- El Clergat secular: els capellans de les parròquies
- El Clergat regular: els monjos, que vivien en comú en monestirs i havien d'obeir unes normes molt rigoroses que regulaven totes les activitats del dia: la regla més important de les quals va ser la de sant Benet. Els monestirs de monges funcionaven de manera molt similar.
Sant Benet havia fundat el monestir de Montecassino (Itàlia) i, cap a l'any 530, va redactar una regle per als seus deixebles. La Regla de Sant Benet.
La vida de la població estava regulada per la religió : quan naixien eren batejades, d'adults es casaven a l'església del poble
CIÉNCIES SOCIALS
Durant el s. VI aC els grecs començaren a navegar pel litoral català. Després delsassaigs efímers dels rodis, els foceus, que acabaven d'establir la base a Massalia (Marsella), fundaren, vers el 500 aC, la factoria d'Emporion (Empúries), que, amb la de Rhode (Roses), veïna, esdevingueren dues de les ciutats gregues colonials establertes
més cap a occident. Així Catalunya entrà a l'àrea grega urbana com a acabament del sector grec de Provença i del Llenguadoc. A Empúries els treballs d'excavació continuats des del 1907 fins ara han permès de conèixer la ciutat grega i d'exhumar obres d'art importants. Emporion i Rhode encunyaren moneda, que fou la primera que circulà entre els indígenes, i que imitaren. L'entrada de l'economia monetària a Catalunya és un dels fets més clars que mostra la influència d'aquestes dues ciutats gregues, però degueren influir també en altres aspectes que no són fàcils de determinar històricament. En tot cas, de l'impacte grec i de les influències derivades dels establiments i del comerç dels fenicis a les costes meridionals de la Península Ibèrica nasqueren la majoria de les novetats que defineixen la cultura ibèrica, documentada a Catalunya almenys des del s V aC, i que enllaça amb la del País Valencià, i d'altres terres de més al sud i de més a l'oest (vall de l'Ebre). Grecs i romans, després, donaren el nom d'ibers als habitants d'aquests territoris. No sembla que tingui gaire base, actualment, la divisió entre "ibers en sentit estricte", habitants de la Catalunya Nova, i "pobles indígenes iberitzats", a la Catalunya Vella, tal com fou establerta mig segle enrere, i que suposa que els primers eren invasors vinguts de migdia, i els de la Catalunya Vella, indígenes aculturats. La segona guerra Púnica, que havia començat el 219 aC amb l'atac dels cartaginesos contra Sagunt, continuà amb l'expedició d'Anníbal vers Roma, que travessà el Principat seguint una ruta que ha estat molt discutida. La contraofensiva romana prengué Empúries com a base de desembarcament d'un cos expedicionari (218 aC) que aconseguí d'expulsar els cartaginesos de la Península Ibèrica després d'haver pres com a segona base Tàrraco.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
sinó que se sentien orgullosos "d'ésser atenencs" o "d'ésser espartans". Aquest sentiment els feia reconèixer-se com a membres d'una societat organitzada entorn d'uns valors i institucions que tenien una història i una cultura comunes.
D'entre totes les polis gregues va destacar, per la seva evolució i per la influència que va exercir en la història d'Europa, Atenes, doncs allà es va originar el primer govern democràtic de la història. Atenes, com la major part de les polis gregues, comptava amb una nombrosa població de camperols i artesans, una emergent comunitat de comerciants i un important nombre d'esclaus.
Els pobles que habitaven els territoris grecs eren fonamentalment agrícoles. Això no obstant, per raons polítiques i econòmiques, molts dels seus habitants es van veure forçats a emigrar a altres zones. La seva sortida marítima natural els va portar a travessar la Mediterrània i a establir una sèrie de colònies* comercials al sud d'Itàlia, el sud de França i el llevant espanyol, que els van permetre d'entrar en contacte amb els indígenes de la Mediterrània occidental. La seva moneda, la dracma, va unificar el comerç mediterrani que es trobava sota influència grega.
El naixement de la democràciaLa democràcia (govern del poble), com a sistema polític que iguala els homes davant la llei, és el fruit de la lluita dels ciutadans d'Atenes contra les famílies riques que els governaven (oligarquia) i que imposaven les lleis segons els seus interessos. L'any 599 aC Soló i posteriorment Clístenes (512 aC), van impulsar el sistema democràtic. Els ciutadans es reunien en assemblea per a discutir les decisions que calia prendre i votaven, a mà alçada, qüestions tan importants com declarar la guerra i signar la pau. També elegien els seus representants, denominats magistrats i arconts. Aquests rebien un sou pel seu treball, per la qual cosa se'ls pot considerar els precursors dels polítics i funcionaris actuals.
Comparada amb les democràcies contemporànies, la democràcia atenenca era molt restringida, ja que dones, estrangers i esclaus no podien votar ni participar en les assemblees. A més, el fet que existissin esclaus -i que fossin els únics que treballaven- fa que veiem incompatible aquest sistema amb el que avui entenem per democràcia. Això no obstant, recordem que és el primer cop en la història que una certa idea d'igualtat es desenvolupa legalment. La democràcia obtingué el seu màxim esplendor a l'època de Pèricles (443-429 aC) i es va extingir amb la derrota d'Atenes (404 aC) després d'una llarga guerra civil.El sistema polític atenenc contrasta amb tots els sistemes que s'havien donat en èpoques anteriors, en els quals els reis, faraons, emperadors, sacerdots o nobles havien estat els governants implacables de l'estat. La democràcia grega constitueix l'origen evident de les democràcies modernes que tenen tots els països de la Unió Europea i de la concepció política que es basa en la igualtat de tots els ciutadans.
CulturaLa influència grega sobre els països occidentals no es limita al camp polític. La civilització grega va ser la primera en plantejar-se de forma racional el perquè dels fenòmens naturals sense recórrer a explicacions sobrenaturals, màgiques ni religioses. El pensament racional (Plató) i l'aplicació de la lògica al pensament científic (Aristòtil) són l'origen i la base del pensament occidental.
Els grecs, amb la seva confiança il.limitada en la capacitat humana, desenvoluparen tots els camps del saber: ciències, matemàtiques, astronomia, medicina, literatura i filosofia. En el camp de les arts van establir un cànon (model) de bellesa estètica que tenia la seva plasmació perfecta en el cos humà nu de l'atleta olímpic.