L'acetat de sodi, (també anomenat, etanoat de sodi) és la sal de sodi de l'àcid acétic. És un producte químic econòmic produït en quantitats industrials per a una àmplia gamma d'ús.
Aplicacions: L'acetat de sodi és utilitzat en la indústria tèxtil per a neutralitzar els corrents residuals d'àcid sulfúric, i com fotorresistent quan s'usen colorants de anilina. També s'usa com agent d'adobat en l'adobat amb crom, i ajuda a alentir la vulcanización del cloropreno (2-clor-1,3-butadieno) en la producció sintètica de cautxú. És el compost químic que dóna sabor a les patates fregides. Se sol afegir als aliments com conservant; en aquest cas s'anomena com diacetat de sodi i s'etiqueta com I262 . Com base conjugada d'un àcid feble, una dissolució de acetat de sodi i àcid acétic pot actuar com dissolució tampó per a mantenir relativament constant el pH. Això és especialment útil en bioquímica, on les reaccions depenen del pH. També s'utilitza en les borses tèrmiques autoactivables ("gel calent"). Quan s'escalfen cristalls de acetat de sodi trihidratado (punt de fusió 58 ºC) al voltant de 100 ºC, aquests es fonen. Si es refreda després d'aquest procés, s'obté una dissolució supersaturada de acetat de sodi en aigua. Aquesta dissolució és capaç de superefredar-se a temperatura ambient, és a dir, per sota del seu punt de fusió, sense formar cristalls. Pressionant en un disc metàl·lic de l'interior de la borsa , es forma un centre de nucliació que causa la cristal·lització de la dissolució en acetat de sodi sòlid. El procés de cristal·lització (formació d'enllaços) és exotèrmic, emetent calor. La calor latent de fusió és de 264-289 KJ/kg.
Síntesi: L'acetat de sodi és molt econòmic, i és comunament comprat als distribuïdors de productes químics, en comptes de ser sintetitzat en el laboratori. És algunes vegades produït en el laboratori experimentalment per la reacció de l'àcid acético amb Carbonat de sodi, Bicarbonat de sodi, o Hidròxid de sodi per a nomenar unes poques bases que contenen Sodi. CH3–COOH + Na+%[HCO3]– → CH3–COO– Na+ + H2O + CO2 Aquesta és una reacció coneguda com "bombolleig" entre el Bicarbonat de sodi i el Vinagre. 84 grams de Bicarbonat de sodi reaccionen amb 750 g de 8% vinagre per a fer 82 g de Acetato de sodi en solució. Per la posterior evaporació de l'aigua, un pot obtenir una solució mes o menys pur de Acetato de sodi o els seus cristalls.
PRÀCTICA: Aquest video ens mostra la pràctica de com manipular l'acetat sòdic i quines són les seves reaccions. Realment espectacular segons el meu punt de vista.
Si estàs interessat a col·laborar i fer aportacions al blog com ara, apunts, notícies, deures... contacte amb nosaltres! A sota els articles hi ha l'opció d'escriure comentaris. Podeu opinar, dir-hi la vostra i generar debat amb la resta d'usuaris i el director del bloc.