7 de noviembre de 2008

SORTIDA AL MUSEU DE LA CIÈNCIA I LA TÈCNICA DE CATALUNYA I A LA UAB

El passat dimecres dia 5 de novembre els alumnes de 3r d'ESO van realitzar una sortida al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (de Terrassa) i a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Va ser una dia radiant, a dos quarts de nou del matí els alumnes de les dos classes es van reunir davant de l'ajuntament del municipi i després de pujar a l'autocar es van dirigir cap a Terrassa. El viatge va durar unes dos hores. Finalment, un cop allà, l'autobus va marxar el col·lectiu va anar caminant fins a l'antiga fàbrica de Aymerich, Amat i Jover que aquest any celebrava el sentenari de la seva creació. En arribar davant del museu els professors ens van deixar temps per esmorzar i per esplaiar-se abans d'entrar a l'espai cultural. Seguidament a tres quarts d'onze vam entrar al museu i després de deixar les bosses a un guixeta es va començar la visita guiada per la fàbrica tèxtil. Vam fer un recorregut al llarg de la fàbrica i varem poder contemplar els diferents espais d'aquesta, des de la creació de l'energia per fer moure les màquines fins a la confecció d'una tela de roba. Primerament la guia ens va mostrar l'estructura de l'edifici, el perquè de la seva situació i de les seves característiques més peculiars. Després varem baixar al subterrani per observar les carboneres: d'allà on s'emmagatzemava i s'extreia el carbo (vam aprendre que la vida dels carboners era molt dura i l'ofici era mal pagat conforma amb l'esforç i el riscs que aquests realitzaven), llavors varem poder contemplar els diferents tipus de carbons, i varem descobrir que com més vell era, més energia produia; que provenia de Galícia i del Regne Unit i que es trensportava amb vaixells, trens i carros. Seguidament la guia ens va conduir fins a les calderes, on vam observar com s'obtenia el vapor i quina era l'estructura d'aquelles grans metal·liques. Vam veure les xemaneies, i quina era la funció dels escuraxemaneies i la seva importancia. Llavors ens van explicar el funcionament de la màquina de vapor i com es feia arribar el moviment fins a cada màquina, tenint en compte que la fàbrica comptava amb més de 400 màquines.
Finalment ens van ensenyar com s'obtenia la roba, des de l'obtenció de llana a través de les ovelles, passant per diferents mecanismes de rentat i d'estiratge fins arribar a convertir-se en fil per a la facturació de teixits mitjançant complexes màquines de funcions variades. Després de la visita guiada vam poder gaudir d'un taller d'engranatges, on vam haver de realitzar un dossier i respondre una serie de preguntes sobre aquests mecanismes de transmissió de moviment. Per finalitzar el tallen varem confeccionar en grups un sistema d'engranatges amb diferents tipus de coneccions (engranatges conics, rectes, helicoidals...)
Després de donar per finalitzada la visita al Museu de la Ciència i la Tènica l'autobús ens va recollir per portar-nos fins a la Universitat Autònoma de Barcelona. Vam arribar cap a tres quarts de tres i els professors ens van donar llibertat per dinar i vistar el campus. El lloc d'inici i de trobada va ser la plaça cívica amb cituació central de l'universitat. Els alumnes vam poder visitar les diferents facultats i els seus respetctius departaments amb ganes i il·lusió. Vam quedar sorpresos de la seva inmensitat. Finalment a un quart de cinc ens varem tornar a reunir tots la plaça Cívica i ens varem desplaçar fins a la carratera per agafar l'autobús i d'aquesta manera tornar cap a l'escola on donaríem per finalitzada la jornada.

Aqui vols veure les fotografies: CLICA A "SEGUEIX LLEGINT"




















SEGUEIX LLEGINT