1.Receptors i òrgans dels sentits: la pell, el gust, l'olfacte, la vista i l'oïda
Els receptors sensorials, són cèl·lules o grups de cèl·lules internes (interoreceptors) o externes (exteroreceptors), que capten sensacions que venen de dintre (la gana, el desig sexual), o de fora (olors, gustos) i les transformen en impulsos nerviosos.
Els òrgans dels sentits:
Tacte: S'hi localitzen les terminacions nervioses lliures, que capten la dolor, no hi ha fatiga dolorosa. (copruscles encapsulats)
- contacte o tacte suau
-Capten sensacions mecàniques
Copruscles encapsulats - pressió o tacte profund
- calor (c. de Ruffini)
-Agiten la temperatura
- fred (c. de Krause)
C.I.P.A -> Cogenital Insenitivity to Pair with Antidrosis
Gust: 4 gustos bàsics
-Dolç: (sucres)
-Salat: (sals amb Sodi)
-Agre: (ions H+)
-Amarg: (compostos amb nitrogen)
S'accepta un 5é gust anomenat UNAMI descobert per un japonés fa com uns 100 anys. Correspon a gust d'una sopa d'algues o una salsa de soja.
Tots els gustos són captats gràcies a les papil·les gustatives de la llengua. El gust conté fatiga sensitiva. Capten substàncies líquides i sòlides dissoltes.
Olfacte: L'olfacte capta milers de gustos, difícils de diferenciar entre sí. Les capten gràcies dels receptors olfactoris que capten la pituïtària groga. Està conectat amb el sentit del gust a través de les coanes(orificis inters). Per això que estem refredats notem ni el gust ni l'olor dels aliments. Hi ha fatiga dolorosa.
Els receptors sensorials, són cèl·lules o grups de cèl·lules internes (interoreceptors) o externes (exteroreceptors), que capten sensacions que venen de dintre (la gana, el desig sexual), o de fora (olors, gustos) i les transformen en impulsos nerviosos.
Els òrgans dels sentits:
Tacte: S'hi localitzen les terminacions nervioses lliures, que capten la dolor, no hi ha fatiga dolorosa. (copruscles encapsulats)
- contacte o tacte suau
-Capten sensacions mecàniques
Copruscles encapsulats - pressió o tacte profund
- calor (c. de Ruffini)
-Agiten la temperatura
- fred (c. de Krause)
C.I.P.A -> Cogenital Insenitivity to Pair with Antidrosis
Gust: 4 gustos bàsics
-Dolç: (sucres)
-Salat: (sals amb Sodi)
-Agre: (ions H+)
-Amarg: (compostos amb nitrogen)
S'accepta un 5é gust anomenat UNAMI descobert per un japonés fa com uns 100 anys. Correspon a gust d'una sopa d'algues o una salsa de soja.
Tots els gustos són captats gràcies a les papil·les gustatives de la llengua. El gust conté fatiga sensitiva. Capten substàncies líquides i sòlides dissoltes.
Olfacte: L'olfacte capta milers de gustos, difícils de diferenciar entre sí. Les capten gràcies dels receptors olfactoris que capten la pituïtària groga. Està conectat amb el sentit del gust a través de les coanes(orificis inters). Per això que estem refredats notem ni el gust ni l'olor dels aliments. Hi ha fatiga dolorosa.